Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čajová cesta: Od císařů k modernímu světu – část první

Toto je první část několika dílného souboru. V této části zkusím podchytit čajové základy včetně jeho "temné" stránky spojené s počátkem tak zvaného "století ponížení" jak jej, nikoliv bez důvodu, nazývá Čína.

Představte si horký letní den před několika sty let někde v Číně (a že léto v Číně bývá opravdu horké). Sedíte v zahradě svého domu a v ruce držíte šálek horké tekutiny s lahodnou vůní.

To je čaj!

Nápoj s bohatou historií a tradicí, která sahá tisíce let do minulosti. Pojďme se ponořit do fascinujícího světa čaje a prozkoumat jeho cestu od čínských císařů až do moderní doby.

Zmínky o čaji sahají do třetího tisíciletí před naším letopočtem a jeho objev je popsán mnoha legendami. Mezi nejrozšířenější patří následující tři.

První je o „Božském rolníkovy“ – mytologické postavě považované za zakladatele čínské medicíny a zemědělství, údajně vládnoucí Číně před skoro 5,000 lety. Jednoho dne, když seděl „Božský rolník“ pod stromem a vařil si vodu k pití, spadlo mu do horké vody několik lístků ze stromu.  Všiml si, že voda získala příjemnou vůni. Ochutnal vodu, a byl potěšen její chutí a povzbuzujícími účinky.

Druhá legenda je o Bodhidharmovi, který údajně přišel do Číny z Indie v 5. století n. l., aby šířil buddhismus. Cesta mu trvala devět let a aby se zbavil únavy a lépe se soustředil, žvýkal listy čajovníku. Od té doby se čaj stal důležitou součástí budhistické tradice.

Třetí je pak o pastýři, který si všiml, že jeho ovce se po snědení listů čajovníku stávají energičtějšími a odolnějšími vůči nemocem. Pastýř si listy také vyzkoušel a pocítil jejich povzbuzující účinky. Rozhodl se pak listy sdílet s vesničany, kteří je začali používat jako nápoj.

Nevíme, jak a kdy přesně byl čaj objeven, nicméně během času se stal nedílnou součástí čínské kultury a brzy se rozšířil do celého světa.

Způsob výroby i pití čaje se v průběhu staletí vyvíjel.

V Číně se čaj tradičně pije z malých šálků bez cukru a mléka. V Japonsku se vyvinul ceremoniální rituál pití čaje zvaný "chanoyu", který klade důraz na estetiku a klid. Ve Velké Británii a Indii se čaj stal populárním v 17. století a dodnes se pije s mlékem a cukrem.

Existuje mnoho druhů čaje, které se liší podle způsobu zpracování čajových lístků. Mezi nejznámější druhy patří:

  • Zelený čaj: Čajové lístky se záhy po sběru a zavadnutí suší horkým vzduchem (nebo párou, jako například v Japonsku), čímž se zachovává jejich zelená barva a svěží chuť.
  • Nízko fermentovaný oolong: Čajové lístky se částečně fermentují a teprve následně suší, čímž získávají zlatavou barvu a ovocnou chuť.
  • Vysoko fermentovaný oolong: Čajové lístky se před sušením fermentují déle, čímž získávají tmavou barvu a silnou chuť.
  • Černý čaj: Čajové lístky se plně fermentují, čímž získávají tmavou barvu a robustní chuť. V Číně se „náš“ černý čaj nazývá červený, podle barvy nálevu.
  • Pu-erh: Čajové lístky se fermentují a poté se lisují do kompaktních tvarů, které v případě tzv. syrového pu-erhu časem stárnou a často též slouží jako výhodná investice, která může výrazně nabýt na ceně (v sedmdesátých letech minulého století v čínském Yunnanu objevili zkrácenou verzi „zrání“ pu-erhu, tento se nazývá „zralý“ a chuťově se od „tradičního“ pu-erhu odlišuje)

Požehnáním i prokletím se čaj stal pro dynastii Qing (sedmnácté až dvacáté století našeho letopočtu), kdy se čajová kultura dále rozvíjela a čaj se stal nesmírně důležitým exportním artiklem, který Čína prodávala pouze za stříbro.

V důsledku této politiky Velká Británie v 19. století čelila obrovské obchodní nerovnováze s Čínou. Britové nakupovali velké množství čaje a hedvábí z Číny, ale Číňané měli malý zájem o britské zboží. To vedlo k enormnímu odlivu stříbra z Británie do Číny.

Británie ztrácela zásoby stříbra, které bylo v té době klíčovým měnovým kovem a odliv stříbra vyvrcholil ekonomickou krizí.

Východiskem z této situace se stalo pašování opia.

Velká Británie pěstovala opium v Indii a ilegálně ho dovážela do Číny. Obchod s opiem byl pro Brity velice lukrativní, neboť masová, a stále rostoucí, závislost Číňanů na této droze zvyšovala poptávku a Británie opium prodávala pouze za stříbro. Karta se obrátila. Čínská vláda se snažila obchod s opiem potlačit, ale Británie se bránila silou.

V roce 1839 zahájila Velká Británie proti Číně první opiovou válku, která trvala tři roky a skončila vítězstvím Britů. Čína musela podepsat Nankingskou smlouvu, která:

  • Otevřela pět čínských přístavů pro britský obchod
  • Legalizovala obchod s opiem
  • Postoupila Hongkong Velké Británii

V roce 1856 zahájila Velká Británie a Francie druhou opiovou válku proti Číně. Válka trvala čtyři roky a skončila další porážkou Číny. Čína musela podepsat Pekingskou smlouvu, která:

  • Otevřela další čínské přístavy pro cizí obchod
  • Legalizovala křesťanství v Číně

Opiové války měly pro Čínu zničující následky. Čína ztratila suverenitu a musela se podřídit západním mocnostem. Navíc se miliony Číňanů staly závislými na opiu se všemi důsledky pro tehdejší společnost.

Nicméně Velká Británie se snažila vyřešit svůj „čajový“ problém i jinak a v první polovině devatenáctého století se podařilo dosáhnout obrovského úspěchu – objevila čaj v Indii a to v krátkém časovém období hned na dvou místech – v Asámu a v Darjeelingu.

Dle britské tradice objevil čaj v Asámu v roce 1823 britský důstojník Robert Bruce při lovu v džungli. Místní kmen ho pohostil čajem z listů divoce rostoucího čajovníku.

Nicméně moderní výzkum ukazuje, že čaj se v Assamu pěstoval a konzumoval už dávno před Bruceovým příchodem. Místní kmeny ho používaly po staletí jako stimulant a léčivý prostředek.

V roce 1839 pak objevil britský botanik Joseph Dalton Hooker divoce rostoucí čajovníky v Darjeelingu. Současně též Britové dovezli sazenice čínského čajovníku přímo z Číny do Indie. První čajové plantáže v Darjeelingu založili Britové v roce 1856.

Pěstování čaje v Darjeelingu se rychle rozvíjelo a brzy se Darjeeling stal jedním z nejznámějších pěstitelských regionů čaje na světě.

Asámský a Darjeelingský čaj se vzájemně liší.

V Asámu se pěstuje čajovník druhu Camellia sinensis var. Assamica, který má silnější chuť a tmavší barvu než Darjeelingský čaj.

Darjeelingský čaj je z čajovníku druhu Camellia sinensis var. Sinensis. Má jemnější chuť a světlejší barvu než Asámský čaj a je ceněn pro své květinové aroma a svěží chuť.

Zejména Darjeelingský čaj se stal natolik populárním, že celkové celosvětově prodané množství čaje označované jako Darjeeling zhruba třikrát překračuje celkové skutečně vypěstované množství tohoto čaje …

Darjeeling se tak stává populární a masově falšovanou komoditou.

V druhé polovině 19. století, částečně v důsledku kávové rzi, klesajícím cenám kávy a podpoře britské koloniální vlády, začala produkce čaje na Sri Lance, která se v období několika desetiletí taktéž stala masovou. Na Sri Lance se pěstují oba hlavní kultivary čaje. Ceylon Dimbula má typické znaky asámské odrůdy, zatímco například Ceylon Nuwara Eliya je jemnější a aromatičtější, což je typičtější pro čínský kultivar.

I přes popularitu Indických a Ceylonských čajů a faktu, že v současné době se čaj pěstuje v mnoha zemích světa včetně Keni, Sri Lanky, Vietnamu, Indie, Japonska a mnoha dalších, zůstává Čína suverénně největším vývozcem čaje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miro Jakab | čtvrtek 22.2.2024 11:01 | karma článku: 18,78 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Miro Jakab

Tajemná síla čaje: Cesta za poznáním léčivých účinků čaje - část druhá

V dnešním blogu o čaji bych se chtěl věnovat zdravotním účinkům čaje. V Číně i Japonsku je čaj od minulosti až po současnost využíván nejen pro svoji chuť, ale i pro své léčebné účinky. Tento blog má přispět k objasnění proč.

4.3.2024 v 9:08 | Karma: 16,38 | Přečteno: 240x | Diskuse| Věda

Miro Jakab

Vzdělávání, otevřenost a boj s korupcí: Wu Zetian jako inspirace pro moderní politiku

Wu Zetian (624-705 našeho letopočtu) se stala první a také jedinou císařovnou Číny v celé historii. Fakticky vládla Číně v letech 665-705 (nejprve jako manželka a regentka císařů tangské dynastie, 690 založila dynastii Zhou).

11.2.2024 v 12:08 | Karma: 12,61 | Přečteno: 155x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:02

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí....

Auto se kutálelo po poli, skončilo na střeše. Měl jsem čtyři piva, přiznal řidič

15. května 2024  11:45

Divokou nehodu přežil se zraněním opilý řidič, který ve čtvrtek se svým mercedesem havaroval v...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 3
  • Celková karma 17,58
  • Průměrná čtenost 228x
Vystudovaný matematik, věnující se celý život logistice. Mezi moje celoživotní koníčky patří historie (zejména čínská), čínština a čajová kultura.

Seznam rubrik